Zelf gemaakte oliebollen
ingrediënten:
800g zelfrijzend bakmeel
6 eieren
500cl melk
100g verse gist
2 eetlepels suiker
10g zout
120g boter
400g krenten
300g rozijnen
(eventueel 100g sukade, fijn gehakt)
12 zure appels (groninger kroon)
200g geconfijte sinaasappelschil (fijn gehakt)
geraspte schil van 1 citroen
zonnebloem-
800g zelfrijzend bakmeel
6 eieren
500cl melk
100g verse gist
2 eetlepels suiker
10g zout
120g boter
400g krenten
300g rozijnen
(eventueel 100g sukade, fijn gehakt)
12 zure appels (groninger kroon)
200g geconfijte sinaasappelschil (fijn gehakt)
geraspte schil van 1 citroen
zonnebloem-
De lekkerste zelf gemaakte oliebollen
bereiding:
Schil de appels en snijd ze fijn. Doe het meel in een ruime kom. Los het gist op in wat melk. Doe de loste geklopte eieren, suiker en opgeloste gist bij het meel. Roer alles tot een beslag en voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe. Voeg als laatste de krenten, de rozijnen, de appel, de sinaasappelschil, het citroenrasp, de gesmolten boter (niet bruin laten worden) en het zout toe en roer goed door.
Zet alles op een lauwwarme plaats en laat onder een katoenen droogdoek ongeveer 30 minuten reizen.
Verhit nu olie in een ruime pan (180 graden; frituurpan 190 graden). Laat met behulp van twee lepels telkens een bolletje voorzichtig in de pan glijden. Frituur de oliebollen in een minuut of 5 licht bruin en knapperig.
Serveren met poedersuiker.
Schil de appels en snijd ze fijn. Doe het meel in een ruime kom. Los het gist op in wat melk. Doe de loste geklopte eieren, suiker en opgeloste gist bij het meel. Roer alles tot een beslag en voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe. Voeg als laatste de krenten, de rozijnen, de appel, de sinaasappelschil, het citroenrasp, de gesmolten boter (niet bruin laten worden) en het zout toe en roer goed door.
Zet alles op een lauwwarme plaats en laat onder een katoenen droogdoek ongeveer 30 minuten reizen.
Verhit nu olie in een ruime pan (180 graden; frituurpan 190 graden). Laat met behulp van twee lepels telkens een bolletje voorzichtig in de pan glijden. Frituur de oliebollen in een minuut of 5 licht bruin en knapperig.
Serveren met poedersuiker.