Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Haite bliksem van groninger Kroon met gegrild spek
Recept voor groningse appeltjes stamppot. Dankt zijn naam aan het feit dat door de gekookte appels de stamppot extra heet wordt.
 
ingredienten haite bliksem:

1 kilo zoetzure appels (vers of gedroogd, bijvoorbeeld groninger Kroon)
750 gram aardappelen
300 gram spek in plakken
1 liter runderbouillon
1 kruidnagel
zout
eventueel stroop
grillpan

Haite bliksem van groninger Kroon met gegrild spek hoofdgerecht ~ 4 personen

Deze wat zoete stamppot is heerlijk met het gegrilde spek!

Schil de aardappelen en appels. Verwijder de klokhuizen van de appels en snijdt ze in plakjes. Pak een grote pan en leg de aardappelen onderin en daar bovenop 3/4 deel van de appels en de kruidnagel. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Stoof met deksel op de pan in ongeveer 30 minuten gaar. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Verwijder de kruidnagel.
Stamp tot een wat grove stamppot. Maak lekker smeuig met het bewaarde kookvocht en voeg naar smaak zout, (ruim) verse peper en eventueel wat stroop toe.

Gril de plakken spek nu aan beide kanten goudbruin en krokant.
Daarna gril je in dezelfde pan de resterende plakken appel tot ze bruin en gaar zijn. 
 

Serveer de haite bliksem met
het spek, plakken worst en de gegrilde appel er op.