Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 EEN PAAR GRONINGER RESEPTEN

 

 Grunnerger rolletjes.

 

350 gram sukker.

2 lösklopte aaier.

200 gram smolten botter.

500 gram waaitenmail.

1 eetlepel kenail.

 

Dou sukker ien n koem en gait der zoveul laauw wotter bie dat sukker der net onder staait.

Moak van t aander spul n beslag en dou sukkerstroop der bie. 

Tot tjaksel dikte van pankoukbeslag het.

Smeer n veurwaarmd woaveliesder ien mit botter.

Schep der 1 eetlepel beslag ien.

Bak woavels vlug aan weerszieden goldbroen en rol ze votdoalek om stoal vaqn n slaif.

Bak rest van woavels op aigenste menaaier.

 

 

.....................................................

nog ain resept.

 

Dit is echter een tradioneeloud en nieuwjaars recept de betekenis hier van is nl.

op oudjaarsdag gaf men een kniepertje daar het jaar voorbij was en helemaal open wist men wat men gehad had dat jaar

echter het rolletje gaf men op nieuwjaars dag

het jaar begint

men kan nog niet zien wat men verwachten kan voorspoet tegenspoet en ga zo maar door

..................................................................

 
 
 
Kniepertjes zijn platte wafeltjes die traditioneel rond Oud en Nieuw worden gebakken. Vroeger gebeurde dat met een ouderwets wafelijzer. 
Wanneer de kniepertjes direct na het bakken opgerold worden krijgen we de zgn. 'nieuwjaarsrolletjes'.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 200 gr suiker
  • 125 gr boter
  • 1 ei
  • 250 gr bloem
  • 1/2 theelepel kaneel

Benodigdheden:

  • een wafelijzer

Bereiding:

  • los de suiker in 1.5 dl verwarmd water op en laat de boter in het suikerwater smelten;
  • zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei, de kaneel en - in gedeelten - het suikermengsel bij zodat een glad deeg ontstaat;
  • laat het deeg afgedekt een nacht rusten.

Na het nachtje wachten ...

  • verhit een rond, plat wafelijzer flink en vet het in;
  • leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak aan beide kanten in 1 tot 2 minuten op halfhoog vuur gaar;
  • leg het net gebakken kniepertje weg om af te koelen of - om rolletjes te maken - wikkel het nog zachte kniepertje rond bv. de steel van een houten pollepel en laat het afkoelen.